KİTAP OKUMA YARIŞMASI

Matbaanın icadından , Einstein ve Elvis Presley ‘ den , ikiz kulelere çarpan uçakların kopardığı yaygaradan  çok sonra ama zamanda yolculuk yapılan günlerden önce ,  on ağaç bir araya geldiğinde orman olduğu sanılan bir zamanda…   

İşte böyle bir zaman da insanlar arasında fabl yazmak pek revaçta değildi çünkü artık hayvanlar aleminde enteresan hadiseler cereyan etmiyordu. Gökdelenler arasına sıkışmış evcil hayvanlarsa artık insanoğlunun ilgisini pek cezbetmiyordu.
O günlerde ormanlar kralı Sloth*  ( evet yanlış okumadınız öyle bir zaman ki  Sloth’lar nesilden nesile ormanın kralı oluyorlar ve koskoca orman ahalisini yönetiyorlardı )  günde ortalama 18 saat uykusundan  kalan vaktini yemek yiyerek ve emirler yağdırarak değerlendiriyordu. Ormanı oturduğu yerden yönetmek isteği doğasıyla ilgiliydi , zaten uyanık kaldığı zamanın tamamını kullansa kendisi için yapılan uyku ağacının üç metre ilerisine bile ulaşamıyordu . Ama son günlerde ki kötü gidişat kulağına geliyor ve bunun için yapabileceği şeyleri düşünürken tekrar ve tekrar tatlı uykulara dalıyordu. Yine bir gün uykuya dalmadan hemen önce  esneyerek   hayvanlar dünyasının bu gidişine bir son vermesi  ve eski şöhretini yeniden kazanması için bir yarışma düzenlenmesini emir buyurdu. Tabi yarışma saatinin kendi uyku saatine uygun olarak düzenlenmesi şartıyla .
Zaman belki yaşadığımız zamanlardan farklıydı ama Tilki o zamanlar da yalaka ve çıkarcıydı . Krala yaranmak için bu yarışmayı organize etme işini büyük bir heyecanla  üstlendi .  Artık tavuklar kümeslerde yaşamadığı için günleri pek renksizdi zaten . Bütün vaktini belki bir kümes fotoğrafı görebilmek ümidiyle  insanoğlunun köylerde yaşayıp tarım yaptığı günlerden kalma çiftçilik temalı dergilere bakarak geçiriyordu .   
Tilki hayvanlar aleminin en şöhretli zamanlarıyla ilgili bir araştırma yaptı . Facebook ’tan ormanda yaşayan hayvanların son durumlarını ve profil resimlerini kontrol etti (  Facebook o zamanlarda da inovasyona devam ettiği için çalışmaların da bir hayli zorlandı ) . Orman da yaşayan yeni türleri gördükçe şaşırdı ve işinin oldukça zor olduğunu düşünüyordu . Zaman Tilki’yi çok değiştirmediği için yaptığı tüm araştırmalara rağmen geleneksel bir karar verdi  ve  bir zamanların efsane isimleri Tavşan ve Kaplumbağa ‘yı yarışmacı olarak seçti . Ancak bunun eski öykülerden farklı olması için farklı bir yarışma konusu bulmakta kararlıydı.
Günler büyük bir hızla geçiyor ancak Tilki bir türlü yarışmanın konusunu bulamıyordu . Gelenekçi tilki  eski öykülerden esinlenerek bulamadığı cevabı  ormanın bilgesi  Portia Labiata ‘  ya** danışmaya karar verdi . Portia Labiata ile Tilki komşu sayılırdı ama bilge daha önemli işleri olması sebebiyle basit meseleler dolayısıyla rahatsız edilmeyi istemiyordu. Ancak Tilki hayvanlar aleminin artık eşrefi mahlukatın ilgisini çekmiyor olmasından daha önemli ne olabilir düşüncesinin verdiği cesaretle silkeledi  bilgenin ağını.
Portia Labiata , davetsiz misafirinin geliş nedenini bildiği halde ona açıklama yapması için fırsat verdi. İnsanların dikkatini çekmek fikrini bir türlü anlayamıyordu ama belki bir laboratuar örümceği olmayı tercih eden eski  eşi Bayan Portia Labiata ‘ nın dikkatini çeker ümidiyle kendisine istediği şeyi vereceğini söyledi . Ve Tilki’ ye bir hikaye anlattı :
“ Bir zamanlar bir grup insan yeni bir seneye başlarken kendilerine o seneyi kapsayan bir hedef belirlemeye karar verdiler . Sanırım yıl 2012 idi ve bilginin en önemli değer olduğunun anlaşılmadığı zamanlardı . Bu insanlar azınlıkta olsalar da bilginin önemini idrak etmiş ve öğrenme açlığı çeken kişilerdi . Ve yeni yıl hedefi olarak kendilerine bir yıl boyunca 80 tane kitap okumayı seçtiler . Bu hedeflerini bir web ,Facebook sayfası ve Twitter hesabı üzerinden ilan ettiler . Sonra ne mi oldu ? İşte senin aradığın cevap burada başlıyor Bay Tilki . Ama unutma bilgi en önemli kaynaktır ve insanlar bilgiyi artık orman da değil kitaplar da arıyor . “
Portia Labiata hikayeyi anlattıktan sonra ağının çalışma odasına doğru yollandı . Bedenleri değil düşünceleri zehirlemeye başladığı günden bu yana her yeni soru işaretinin aranılan bir cevaba ulaşma da vesile olduğunu çok iyi biliyordu ve Tilki ‘ ye hediye ettiği zehrin etkisini görmek için sabırsızlanıyordu.
Tilki uzun uzun düşündü . Evine döner dönmez  internetin nimetlerinden faydalanarak hikaye de anlatılan web sitesini ve Facebook sayfasını  buldu . Ve Kral ‘ ın uyanık olduğu bir zamanı kollayarak Kaplumbağa ve Tavşan ‘ ı  davet etti . Kral ‘ ın uyku ağacının önünde toplanan hayvanlar alemi Tilki ‘ nin yarışma konusunu ilan etmesini sabırsızlıkla bekliyordu .  Ve Tilki açıkladı : “ Tavşan ve Kaplumbağa kitap okuma yarışı yapacaklar ! “ . Sloth uzun bir esnemenin ardından uykusunu etkilemeyecek bu fikri beğendiğini ilan ettikten sonra  tekrar uykuya daldı . Tilki ise yarışmacılara ve diğer konuklara yarışma kurallarını açıkladıktan sonra http://www.1yilda80kitap.blogspot.com/ adresinden arakladığı kitap listelerini yarışmacılara vererek okuma listelerini yeni açacakları bir web sitesi üzerinden bir yıl boyunca kaydetmelerini istedi . Bir yılın sonunda en çok kitabı okuyan yarışmayı kazanacaktı.
Günler su gibi akıp geçiyordu . Tüm hayvanlar alemi merakla bir yılın sonunda yarışı kimin kazanacağını merak ediyordu . Ancak Tilki ‘ nin daha önemli bir görevi vardı . Yarışma galibini tayin etmek ve kitapların okunduğundan emin olmak için yıl sonunda yarışmacılara bir sınav yapacaktı . Bu sebeple yarışmacıların okuduklarını ilan ettikleri kitapları okuyor , notlar alıyordu .
Yarışmanın sonuçlanmasına kısa bir süre kalmıştı ve bir gün  Tilki yatağından huzursuzca kalktı . Bir süredir doğası gereği yapması gereken şeyleri ihmal ettiğini fark etti . Mesela , eski dergileri karıştırıp  kümes fotoğrafına bakarak  bir tavuk hayaliyle yalanmamış , komşularının evini gizlice didiklememiş , anlattığı gerçek olmayan hikayelerle yavru tilkileri kandırmamış , Kral ‘ a yaranmak için sahte iltifatlarda bulunmamıştı. Ve tekrar fark ediyordu ki bunların hiçbirini yapmak istemiyordu . Daha dün avcılar tarafından annesi öldürülen bir kaz yavrusunu izlerken gözleri dolmuştu . Sokağa çıktığında tüm hayvanlara selam vermek istiyor , gülümseyerek onların sevgisini kazanmaktan büyük bir keyif alıyordu . Ve tüm bunlar olurken Portia Labiata ‘ nın kendisini gözlemlediğini bilmiyordu.
Bir yıl dolduğunda yine tüm hayvanlar Kral ‘ın ağacının önünde toplandılar . Tilki Kral ‘ ın uykusundan uyanmasını beklerken düşünceliydi . Ama Sloth o gün uyanmadı , bir sonra ki günde .
Yarışmayı kim mi kazanmıştı ? Bunun bir önemi yoktu . Sloth uyumaktan çiftleşmeye fırsat bulamadığı için geride bir veliaht bırakmamıştı . Artık hayvanlar alemi kendine yeni bir Kral aramalıydı .  Orman da bir Aslan ‘ ın  varlığı efsaneye dönüşürken ,  eski parlak günlere  dönülebileceği ümidi yeşermeye başlamıştı . Kaplumbağa ve Tavşan orman da bir kütüphane açtılar . Tilki yetim kaz yavrusunu evlat edindi .
Ve Portia Labiata Tilki ‘ nin düşüncelerine sızan zehrinin dünyaya yansıyan  sonuçlarını ağının çalışma odasından  gözlemlemeye devam ediyor…

*********************************************************************************************************

* Sloth , tüm memeliler arasında en yavaş hareket eden hayvanlar olarak bilinirler. Dakikada en fazla yarım metre kadar hareket ettiği hesaplanmıştır . Günde 15 ila 18 saat uyuyarak en çok uyuyan hayvanların başında gelirler. Kalan zamanda ise yemek yerler ve tutundukları ağaç dalını değiştirirler.
** Portia Labiata, Portia familyasının en zeki örümceğidir  ."Beyaz Bıyıklı Portia" olarak da bilinen bu örümcek Afrika, Asya ve Avustralya'nın çöllerinde ve ormanlarında yaşamaktadır. Bu örümcekler laboratuar testlerinde öğrenme yeteneklerini sergilemiş ve dünyanın en zeki böceği ünvanını almışlardır. Sergiledikleri yeteneklerden biri de problem çözme testlerinden birinde yiyecek için diğer örümceklere tuzak kurmalarıdır. Diğer bir örümcek ağının köşesine giderek ağa düşmüş bir böcek sesi çıkarmaya başlarlar. Portia Labiata'nın görme kabiliyeti çok güçlüdür, bu inanılmaz yeteneği çoğu kez gözlemlenmiştir. Bu örümcek avlanırken deneme-yanılma yöntemini uygular .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder